Un cop s’acaba el contracte… Què?! (2)

Ens ha arribat aquest escrit que és la segona part al que ja havíem publicat el passat mes de febrer de 2010. Esperem us pugui ser de gran ajuda!

Per sort, i des que les beques del personal investigador en formació han estat substituïdes per contractes, existeix la possibilitat de cobrar l’atur. No obstant això, s’obre un nou ventall de preguntes com: quant de temps em pertoca cobrar l’atur i quan és el millor moment per a sol·licitar-ho.

Quant de temps em pertoca cobrar l’atur?

Aproximadament per cada 3 anys cotitzats a temps complet us pertoquen uns 12 mesos d’atur. No obstant això, també dependrà de si heu cotitzat en altres feines anteriors o no.

És útil que quan aneu a donar-vos d’altra per a cobrar l’atur, a més de la còpia del vostre últim contracte, també PORTEU CÒPIA DE TOTS ELS CONTRACTES ANTERIORS A TEMPS PARCIAL QUE HAGUEU TINGUT.

Això és important ja que en dependrà el nombre de mesos que podreu cobrar l’atur. És a dir, donat un contracte a temps parcial de 10 hores setmanals, cobrarà durant més temps l’atur una persona que treballés dues hores de dilluns a divendres enlloc d’aquella que treballava dos dies a la setmana, 5 hores cadascun, malgrat ambdues tenir un contracte pel mateix nombre d’hores.

Quan és el millor moment per a sol·licitar l’atur?

Existeixen alguns factors a tenir en compte. En alguns casos, des de la mateixa àrea on el doctorant està realitzant la tesi se li ofereix la possibilitat de gaudir d’un contracte de professor associat com a pròrroga mentre acaba la tesi i alhora com a alternativa per a seguir vinculat a la Universitat. Però COMPTE! a l’hora de demanar l’atur són els darrers sis mesos cotitzats els utilitzats per a computar quant ens pertoca cobrar. El sou d’un professor associat a temps parcial és inferior al d’un investigador en formació i per tant, si accepteu aquest contracte tan bon punt s’acaba la vostra beca i sol·liciteu cobrar l’atur en finalitzar la docència, cobrareu menys de l’atur (si bé durant més temps) que si l’haguéssiu sol·licitat tant bon punt se us va acabar la beca. L’ideal doncs seria gaudir en primer lloc de l’atur, i un cop s’acabi aquest i si tot plegat s’allarga, agafar el contracte de professor associat. Ara bé, el contracte de professor associat molt possiblement no estarà esperant-vos aquest temps….

Aleshores existeix una alternativa per a solucionar aquest conflicte d’interessos.

Es pot sol·licitar cobrar l’atur tant bon punt s’acaba la beca (encara que sigui per uns pocs dies) i després congelar l’atur tot acceptant el contracte de professor associat. Un cop s’acabi el contracte a temps parcial es recuperarà l’atur sol·licitat inicialment en acabar la beca (el temps cotitzat durant el contracte a temps parcial quedarà per a una altra vegada que necessiteu sol·licitar cobrar l’atur). D’aquesta manera no es perden els mesos cotitzats com a investigador en formació i amb un millor sou de l’atur i tampoc es perd la possibilitat d’acceptar el contracte de professor a temps parcial.

Comments are closed.