Associació de personal investigador en formació de la Universitat de Girona

Som un col·lectiu divers que engloba tot el Personal Investigador enlogo_UdGdoc Formació vinculat a la Universitat de Girona. Això inclou tota mena d’estudiants de doctorat, ja sigui amb algun tipus de remuneració o sense.

Som aquí! Seguim aquí!

FES-TE SOCI!

Uneix-te a la nostra associació per participar i informar-te de totes les notícies i activitats que realitzem!

És ben senzill i gratuït!

Sí, vull ser SOCI d’UdG.doc

CONTACTA’NS

A l’UdG.doc volem que ens preguntis el que més t’inquieti o t’intrigui sobre el teu doctorat, la burrocràcia o la finalització de la tesi.

NO HO DUBTIS! PREGUNTA’NS!
Correu electrònic: associació@udgdoc.org

PREGUNTES FREQÜENTS

Les preguntes que tot doctorand es pot fer a l’hora de demanar, començar o acabar un doctorat. També hi trobaràs alguns consells pràctics durant la tesi!

Ves-hi!

Presentacio

Qui sóm?

Som un col·lectiu divers que engloba tot el Personal Investigador en Formació vinculat a la Universitat de Girona. Això inclou tota mena d’estudiants de doctorat, ja sigui amb algun tipus de remuneració o sense.

Què fem?

L’objectiu de l’associació és vetllar pels nostres drets i deures i millorar tant l’estat de la recerca com la qualitat dels estudis de doctorat a la Universitat de Girona.

Alhora col·laborem amb altres associacions i col·lectius amb interessos comuns de Catalunya i altres llocs de l’Estat Espanyol a través de D-Recerca i FJI-Precarios.

Com ho fem?

Informem dels drets i deures del nostre col·lectiu.
Donem suport i assessorament en relació als problemes burocràtics.
Reivindiquem la millora de les condicions de treball i vetllem per la qualitat dels estudis de doctorat a la Disneyland Paris prix billet.

Com ens organitzem?

Com tota associació, tenim una junta formada per el president, el secretari, el tresorer i els vocals. Acostumem a fer reunions una vegada al mes que estan obertes a la assistència i les aportacions de tothom.

Dues vegades a l’any (estiu i hivern), es realitzen les assemblees generals on la junta acostuma a fer un resum de les activitats realitzades des de l’anterior assemblea, així com també es proposen entre tots els assistents quines seran les noves línies de treball, es renoven els membres de la junta, etc.

Per a realitzar les tasques proposades per la junta o a les assemblees, ens organitzem en comissions de treball. Actualment hi ha les següents:

Divulgació i xarxes socials
Escola de Doctorat i claustre
Projectes
Si us interessa participar en qualsevol aspecte de l’associació, no dubteu en contactar amb nosaltres (associacio@udgdoc.org) i assistir a les assemblees!!!

La nostra mascota

FES-TE SOCI DE LA UDG.DOC I SUBSCRIU-TE AL MAILING!

Si vols estar informat/ada del dia a dia de l’associació i participar de manera assembleària de les nostres decisions, així com dir la teva i poder resoldre tots els teus dubtes, fes-te soci de la UdG.doc i subscriu-te a la nostra llista de correu.

És molt fàcil!

Només has de respondre el següent formulari i ja seràs membre de ple dret de l’associació (totalment gratis).
I recorda que també ens pots seguir al Facebook o Twitter!!

L’ASSOCIACIÓ

ASSOCIACIONS DE DOCTORANDS

UDG I ALTRES ENLLAÇOS

PROJECTE FICJI

Aquí trobaràs tota la informació de les jornades,
Fòrums d’intercanvi de coneixement per a joves investigadors o FICJI!
Què és el FICJI? Tota la informació en aquest link
1ª FICJI+ assemblea: La situació del doctorand avui en dia.
2ª FICJI: Quotidianitats d’un doctorand.
Recordeu el document dels DRETS I DEURES DEL DOCTORAND? Aquí mateix el podeu trobar!
i també el document complet del REGLAMENT DE L’ESCOLA DE DOCTORAT
3ª FICJI: Cinefòrum ” The PhD Movie”
Apunteu-vos aquí al sopar de la 3ª FICJI aquí
4ª FICJI: Cinefòrum “The PhD Movie 2”
Apunteu-vos aquí al sopar de la 4ªFICJI aquí
5ª FICJI: WORKSHOP del Scientists Dating Forum
Les FICJIs han resultat un èxit de participació i de BON AMBIENT entre els doctorands, que era un dels objectius més grans que des de la UdG.doc volíem aconseguir!
El projecte ha sigut un èxit gràcies a tots vosaltres, els participants, així com als convidats i les seves sessions que han sigut realment interessants!
Des de l’UdG.doc volem continuar amb aquest projecte però tot està a les beceroles encara… si teniu alguna idea o voleu participar en l’organització de la segona edició de les FICJI poseu-vos en contacte amb nosaltres! Estarem encantats!
MOLTES GRÀCIES PER TOT!

PROCÉS PER PRESENTAR LA TESI DOCTORAL

Aquest és un recull dels passos que hem seguit diferents doctorands de la UdG per fer la defensa de la nostra tesi doctoral i que esperem que us puguin ser útils a tots vosaltres.

Abans de començar sapigueu que teniu informació varia sobre el doctorat a la web de la Escola de Doctorat, on podreu trobar tota la documentació necessària. Per altra banda, la persona de la UdG encarregada d’ajudar en els tràmits és l’Àngels Carreiro, secretaria de la Escola de Doctorat (angels.carreiro@udg.edu; tlf. 972 41 80 48; Biblioteca Montilivi).

Comencem…

Recordeu que heu de tenir inscrita la tesi. Això ho hauríeu de fer abans de finalitzar el primer semestre del segon curs del doctorat presentant els documents corresponents. En el cas que no ho hagueu fet, penseu que han de passar com a mínim 6 mesos entre inscriure i dipositar la tesi.

Una vegada finalitzat el màster i acceptats al programa de doctorat, cada curs acadèmic s’ha de pagar la matricula que inclou la tutela acadèmica i les taxes administratives, els preus de les quals poden variar anualment. Si presenteu la credencial de becari (els que en sou ja teniu aquest document) o bé de professor de la Universitat de Girona, se us aplicarà el descompte pertinent, de manera que només pagareu les taxes de gestió de la matrícula.

Un cop tingueu la tesi a punt, heu de preparar una còpia de la tesi en suport electrònic (un arxiu pdf de la tesi en un CD). Aquest CD ha d’anar signat pel doctorand i el director/s de tesi i indicar el títol de la mateixa. També necessitareu omplir la sol·licitud de revisió de tesi on heu de marcar si voleu optar a la menció de doctorat europeu i si presenteu la tesi per compendi d’articles.

Amb tota aquesta documentació heu d’anar al Registre de la Universitat (al CIAE n’hi ha un) i allà us faran una còpia de la sol•licitud de revisió registrada i ells mateixos tramitaran la tesi i la sol·licitud cap a la Escola de Doctorat. Llavors, es demanarà, a un mínim dos experts, un informe sobre la tesi. En cas que algun dels experts demani una còpia en paper de la tesi, la Escola de Doctorat us avisarà. Per tant, no cal que les tingueu preparades amb antelació i si us les demanen, els hi podeu enviar una versió provisional anellada. Recordeu que si voleu la menció de doctorat europeu els dos revisors han de ser de fora de l’estat espanyol.

El procés de revisió no pot trigar més de dos mesos a partir de l’endemà que heu presentat aquesta sol·licitud de revisió. Rebreu un correu electrònic amb els informes confidencials on s’indicaran les correccions que s’han de fer a la tesi. En cas que accepteu les revisions, modifiqueu la tesi i passeu al següent pas. En cas contrari, el vostre director/a de tesi us ha de fer un informe que recolzi el perquè no s’accepten els canvis.

Després de la revisió i en un termini màxim de 6 mesos, per poder dipositar definitivament la tesi, heu de preparar:

La sol·licitud de presentació de tesi.
El vostre curriculum vitae amb les estades de recerca, congressos, altres publicacions, etc.
Una carta o informe amb la vostra opinió al respecte dels informes rebuts i la adequació de les correccions.
Dues còpies en paper i signades de la tesi, segons els criteris de format de la UdG.
Còpia en CD de la tesi, degudament etiquetada i signada.
L’informe del director/s de la tesi.
En cas que presenteu la tesi per articles, heu d’adjuntar un informe del vostre director que especifiqui la vostra contribució a cada article, l’acceptació de tots els coautors “donant permís” per poder utilitzar els articles per a la tesi (exemple coautoria), i un informe que indiqui que els articles tenen l’índex d’impacte mínim requerit (exemple factor d’impacte).
En cas de sol·licitar la menció de doctorat europeu, també heu d’adjuntar la certificació de l’estada.
Sapigueu que el servei de fotocòpies de la UdG fa una versió de tesi encolada de manera molt ràpida (1 dia). Us pot ser molt útil per fer aquesta entrega a la Comissió de Doctorat.

Com que després de la revisió ja es pot iniciar el procés per presentar la tesi, i primer de tot cal que la tesi estigui 15 dies naturals en exposició pública abans de passar una Comissió de Doctorat, conteu que entre rebre les correccions i fer el dipòsit passen com a mínim 3 setmanes o un mes (depèn de lo ràpid que sigueu amb les correccions i fent còpies, etc.).

Un cop dipositeu definitivament la tesi, aquesta estarà en exposició pública durant 15 dies i després passarà a la primera comissió de doctorat que hi hagi (el primer divendres de cada mes). Podeu consultar les dates de comissions de doctorat aquí per poder-ho quadrar tot (més o menys…).

Durant el període d’exposició pública, la Escola de Doctorat s’encarrega de demanar la llista dels membres del tribunal i avançar paperassa. Així, quan es reuneix la comissió, aquesta ha d’acceptar o denegar la presentació de la tesi, i a partir d’una setmana més tard (el temps necessari perquè la Escola de Doctorat tramiti papers) ja es pot fer la presentació i defensa. El secretari del tribunal rebrà tota la documentació i us ha de fer arribar un document amb el que haureu d’anar al banc a pagar les taxes d’examinació abans de la defensa.

Una recomanació pràctica: quan feu les còpies de la tesi, tingueu en compte que el tribunal està constituït per 5 membres i 2 suplents, per tant “només” cal que feu 7 còpies, no en calen 10!
Després de la tesi, us heu d’adreçar a la Escola de Doctorat per fer la sol·licitud del títol de doctor. Allà us informaran dels documents necessaris:

Fotocòpia del DNI i del títol de llicenciatura amb la que vau accedir al programa de doctorat.
Formulari per a la publicació de tesis al TDX (s’ha d’enviar per correu electrònic a comissio.doctorat@udg.es).
Contracte entre l’autor de la tesi i la UdG per autoritzar la publicació al TDX degudament signat. En aquest contracte us demanen que feu un resum de 600 paraules de la tesi que no és necessari. El resum ja l’heu fet en el formulari per a la publicació de la tesi al TDX.
Imprès de sol·licitud del títol acadèmic (aquesta us la donaran a la Escola de Doctorat).
Fitxa TESEO. Aquesta fitxa s’obté un cop us heu descarregat el programa Teseo. Cal que ompliu la fitxa amb les dades de la vostra tesi i al final us imprimirà la fitxa TESEO i us generarà un arxiu .txt (en la carpeta C:/Consejo que es genera automàticament). Aquest arxiu .txt s’ha d’enviar per correu electrònic a comissio.doctorat@udg.es.
Per acabar, un cop fets tots aquests tràmits, us donaran un últim document per anar al banc, pagar el títol de doctor (207,20 € el curs 2011-2012) i rebre el resguard de títol.

Trobareu informació més detallada prement aquí. Esperem que aquest resum us hagi estat d’utilitat.

AJUTS PRE-DOCTORALS

Existeixen diferents tipus d’ajuts pre-doctorals en funció de l’organisme convocant. Hi ha ajuts generals en què tothom pot optar independentment de la disciplina en què treballi i altres que corresponen a disciplines concretes o, fins i tot, ajuts convocats per altres països.

En aquesta pàgina s’hi expliquen els quatre ajuts generals que existeixen en el nostre país i algun dels ajuts específiques que han aparegut en els darrers anys:

Ajuts per a investigadors en formació de la UdG (IFUdG)

Formació d’Investigadors (FI)

Formació de Personal Investigador (FPI)

Formació de Professorat Universitari (FPU)

Ajudes Predoctorals de Formació en Investigació en Salut (PFIS)

Si us queda cap dubte sobre els ajuts predoctorals, podeu consultar la presentació de la OITT a la Jornada del doctorat a la UdG, organitzada per UdG.doc el març de 2016.

Podeu trobar informació de l’estat de les convocatòries als següents enllaços:

Calendari de les convocatòries de beques i ajuts de la Generalitat.
Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca, AGAUR.
Ministerio de Ciencia e Innovación.
Ministerio de Educación.
Universitat de Girona.

Si creieu que s’ha d’afegir alguna ajut específica important o apareguda recentment, envieu-nos la informació corresponent, prenent com a exemple la fitxa de qualsevol de les beques que podeu trobar en aquesta pàgina, a associacio@udgdoc.org.

BEQUES POST-DOCTORALS

Una vegada acabat el doctorat, es pot seguir en el món de la recerca realitzant un post-doc. Algunes de les varies beques post-doctorals són:

Beatriu de Pinós (Generalitat de Catalunya)

Fulbright (Generalitat de Catalunya)

Juan de la Cierva (Ministerio de Ciencia e Innovación)

JAE-doc (CSIC)

CONTRACTES

PROFESSORS ASSOCIATS (FALSOS ASSOCIATS)

Un professor associat és aquell que té un contracte administratiu amb la UdG per donar certa docència. Aquests contractes són a temps parcial i estan destinats a gent que treballa a l’empresa privada i que dóna classes a la universitat aportant el seu coneixement pràctic.

No obstant, en alguns casos la realitat és molt diferent i es tracta de joves llicenciats que treballen a temps parcial realitzant docència i la resta de la jornada laboral la dediquen a la recerca (en tots dos casos, una persona que produeix per a la universitat). Aquest contracte s’utilitza per a doctorands sense beca pre-doctoral o per aquells que han exhaurit la fase contractual però encara no han presentat la tesi. Són els coneguts com a falsos associats, ja que no compleixen els requisits per a aquesta figura contractual, com és la possessió d’un contracte en una institució diferent a la universitat per un període mínim de dos anys. En aquests casos, es realitza un contracte d’interinatge per cobrir la plaça de professor associat que si compliria els requisits per a passar el concurs públic corresponent.

Existeixen diferents categories: A1, A2 (no doctors) i A3 (doctors), de les quals, les més habituals són les dues darreres. A més, cal tenir en compte que el contracte inclou més o menys dedicació, és a dir, més o menys hores de treball, que es divideixen en hores de docència i hores d’atenció a l’estudiant durant les quals el professor a d’estar a la universitat. Per exemple, un professor associat amb categoria A2.6 és un no doctor que està contractat per fer 6 hores de docència a la setmana i 6 de permanència.

Actualment, els contractes de professor associat es substitueixen per contractes d’interinatge en substitució d’una plaça de professor associat a temps parcial, ja que no cal passar concurs públic. Aquestes figures poden desaparèixer o reduir-se degut a la disminució dels crèdits docents.